Anafilaksja wywołana winem i uczulenie na jad owadów błonkoskrzydłych

Napoje alkoholowe opisano jako wyzwalające lub inicjujące reakcje anafilaktoidalne.1 Chociaż niewiele wiadomo na temat patogenezy tych reakcji, 2 wino zawiera wiele biologicznych i chemicznych składników pochodzących z winorośli, drożdży, bakterii i owadów (w tym z rzędu Hymenoptera) które mogłyby wyjaśnić zaobserwowane objawy. 3.4
Przedstawiamy pięciu pacjentów, u których wystąpiły objawy po wypiciu soku z winogron lub świeżo tłoczonych win (zarówno czerwonych, jak i białych). Trzech pacjentów miało zespół alergii ustnej i zaczerwienienie twarzy, jeden miał objawy astmy, a jeden miał anafilaksję. Testy skórne z użyciem konwencjonalnych alergenów, w tym komercyjnego ekstraktu z winogron, białka jaja i win dojrzewających przez okres do roku, były negatywne. Żaden z pacjentów w przeszłości nie przyjmował leków zawierających siarczyny, które towarzyszyły tym objawom, ani żaden z nich nie został ukąszony przez gatunki Hymenoptera. Jednak wszystkie miały pozytywne testy skórne dla specyficznych przeciwciał IgE (poziomy> 0,35 kU na litr, CAP, Phadia) na Hymenoptera (gatunki Apis mellifera i vespula i polistes) oraz na ekstrakt wina lub soku z winogron, podejrzane o powodowanie objawów.
Zbadaliśmy sensytyzację na antygeny Hymenoptera jako możliwą przyczynę tych objawów. Pacjenci z objawami po wypiciu czerwonego wina byli wrażliwi zarówno na gatunki Vespula, jak i Polistes, natomiast osoby z objawami po wypiciu białego wina były wrażliwe tylko na gatunki polistes. Testy płatkowe oraz testy prowokacji doustnej i oskrzelowej z użyciem siarczynów były negatywne u wszystkich pięciu pacjentów. Czterech pacjentów miało pozytywną reakcję na prowokację doustną z dokładnym spożyciem wina (zespół alergii ustnej i zaczerwienienie), a u pozostałego pacjenta (z zespołem alergii ustnej, uderzeniami gorąca i astmą) stwierdzono 25% spadek natężonej objętości wydechowej w ciągu sekundy. Wyzwania związane ze starzeniem się win były negatywne. Testy te były negatywne u 6 pacjentów, którzy nie reagowali na antygen Hymenoptera i u 12 pacjentów, u których wystąpiła anafilaksja po użądleniu Hymenoptera.
Rysunek 1. Rysunek 1. Wyniki immunoblottingu IgE po ekspozycji na kilka ekstraktów z wina. Panel A pokazuje zebrane próbki surowicy od pięciu pacjentów, u których wystąpiła reakcja alergiczna po wypiciu soku z winogron lub świeżo wyciśniętego wina. Panel B pokazuje zebrane próbki surowicy od osobników kontrolnych, którzy mieli anafilaksję po użądleniu Hymenoptera. Panel C pokazuje wyniki hamowania immunoblotem z jadem z gatunku polistes w połączonych próbkach surowicy od osobników z kontrolą Hymenoptera i pięciu pacjentów z reakcją alergiczną. Próbki wina użyte w analizie przedstawiono w następujący sposób: linia 1, czerwone winogrona, pierwsze tłoczenie; ścieżka 2, białe winogrona, pierwsze prasowanie; ścieżka 3, próbka wina (pierwsze naciśnięcie, tydzień); ścieżka 4, próbka wina (pierwsza prasa, 4 tygodnie); ścieżka 5, próbka wina 2 (wino dojrzewające); ścieżka 6, próbka wina 3 (wino dojrzewające); ścieżka 7, próbka wina 4 (wino dojrzewające); i ścieżka 8, próbka wina 5 (wino dojrzewające). Wszystkie próbki win pochodziły z różnych źródeł.
Immunoblotting ujawnił dwa prążki 22 kD i 27 kD dla soku z winogron i wina świeżo tłoczone oraz jeden prążek 22 kD dla starzenia wina w połączonych próbkach surowicy od pięciu pacjentów i od kontroli pozytywnych u Hymenoptera Wina starzejące się (z wyjątkiem wina próbnego 3) nie wykazywały wiązania IgE z tymi alergenami (ryc. 1). Zastosowanie ekstraktu jadu z gatunków polistes jako faza hamująca (hamowanie immunoblot) hamowało te białka w surowicy od pacjentów i od osób kontrolnych dodatnich dla Hymenoptera. Immunoblot hamujący ekstraktami jadu z gatunków Vesula i A. mellifera stosowanymi jako faza hamująca nie wykazywał żadnej inhibicji.
Antygeny występujące w winach pochodzą z jadowitych gatunków najbardziej rozpowszechnionych w Hiszpanii.4 Rozwój objawów alergicznych po wypiciu wina wskazuje, że uczulenie na jad owadów błonkoskrzydłych może wystąpić drogą doustną.
Dr Alicia Armentia, dr n. Med.
Szpital Río Hortega, 47010 Valladolid, Hiszpania
Fernando Pineda, D.Pharm., Ph.D.
Diater Laboratories, 28330 Madryt, Hiszpania
fa. com
Sara Fernández, MD
Szpital Río Hortega, 47010 Valladolid, Hiszpania
Dr Pineda podaje, że jest zatrudniony przez Diater Laboratories, firmę farmaceutyczną specjalizującą się w produkcji wyciągów alergennych do diagnostyki in vivo i leczenia alergii. Nie zgłoszono żadnego innego potencjalnego konfliktu interesów związanego z tym pismem.
4 Referencje1. Ayres JG, Clark TJH. Napoje alkoholowe i astma: ankieta. Br J Dis Chest 1983; 77: 370-375
Crossref MedlineGoogle Scholar
2. Vally H, Carr A, El-Saleh J, Thompson P. Astma wywołana winem: kontrolowana placebo ocena jego patogenezy. J Allergy Clin Immunol 1999; 103: 41-46
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
3. Vena GA, Foti C, Angelini G. Sulfitowa alergia kontaktowa. Kontakt Dermatitis 1994; 31: 172-175
Crossref Web of Science MedlineGoogle Scholar
4. Navarro LA, Pelaez A, de la Torre F, Tenias Burillo JM, Megias J, Martinez I. Czynniki epidemiologiczne dotyczące alergii na jad owadów błonkoskrzydłych u dorosłej populacji hiszpańskiej. J Investig Allergol Clin Immunol 2004; 14: 134-141
Web of Science MedlineGoogle Scholar
(16)
[więcej w: skala depresji hamiltona pdf, protezy zębowe cena, nietolerancje pokarmowe testy ]

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii i oznaczony tagami , , . Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.

0 odpowiedzi na „Anafilaksja wywołana winem i uczulenie na jad owadów błonkoskrzydłych

  1. Shooter pisze:

    tak naprawdę istotna jest równowaga pierwiastków

  2. Sandbox pisze:

    [..] Oznaczono ponizsze tresci z artykulu oryginalnego: usuwanie zmarszczek[…]

  3. Old Regret pisze:

    lekarz u którego się leczę nie chce obniżyć mi dawki leku

  4. Highlander Monk pisze:

    [..] odnosnik do informacji w naukowej publikacji odnosnie: naturalne kosmetyki dla noworodka[…]

  5. Kingfisher pisze:

    U mnie zmęczenie zazwyczaj nasilało się jesienią i zimą